Ko wai tō ingoa?

Ko wai tō ingot? – “What’s your name?” Tijdens de reizen is één van de eerste vragen die je stelt aan nieuwe mensen die je ontmoet, waar kom je vandaan en wat is je naam? Met deze vragen komt er vaak meteen een goed gesprek opgang over de reizen die je aan het maken bent. Het is dan ook de perfecte manier om elkaar wat beter te leren kennen.

Met nog ruim een week te gaan in Nieuw Zeeland is het in deze blog tijd om terug te blikken op het voorlaatste deel van mijn reis. Voordat ik terug ga naar het Noorder eiland schrijf ik hier over mijn tijd in Queenstown, de Deep South trip, Christchurch en Kaikora. Morgen (maandag) stap ik op de bus om vervolgens weer de oversteek te maken naar Wellington. Vervolgens heb ik nog een week de tijd om naar Auckland te reizen en maandag over een week is het alweer tijd om op het vliegtuig te stappen richting Nederland! Ongelofelijk dat mijn reis er alweer bijna op zit! 

Queenstown

Queenstown, dit is de meest zuidelijkste stop van de Kiwi Experience en om nog verder zuid te gaan kun je de Bottom Bus nemen. Deze drie daagse tour brengt je tot het meest zuidelijkste deel van Nieuw Zeeland. Queenstown is een prachtige stad aan Lake Wakatipu. Het staat bekend als een met adrenaline doordrenkte stad met alle activiteiten die je daar kan doen. Met onder andere bungee-jumping, jetboating, mountainbike en vele andere activiteiten is er genoeg te doen om je grenzen op te zoeken. Voor mij was na de skydive de jetboat wel even genoeg, de tocht van een uur brengt je over twee rivieren die uitkomen  op Lake Wakatipu, waaronder de bekende Shotover rivier. Deze tocht was een stuk leuker dan die ik in Surfers Paradise, in Australië, heb gedaan. Op sommige plekken is de rivier 30cm diep waar de boot zonder problemen overheen vaart. Verder raasden we vlak langs de kant en onder takken door. De volgende dag heb ik een Kiwi park bezocht, ik dacht leuk eindelijk een paar Kiwi’s zien! Hadden ze er maar vijf in het park en heb ik er twee gezien. Wel kon ik nog zien hoe ze gevoerd werden. Voor de rest stelde het park ook niet zoveel voor er waren nog wat vogels die in Nieuw Zeeland voorkomen te zien en tijdens de show lieten ze nog een Possum zien.

Deep South

Na twee dagen was het tijd om op de Bottom Bus te stappen om het zuiden van Nieuw Zeeland verder te verkennen. De driedaagse tocht brengt je plaatsen als Dunedin, Invercargill en de prachtige Milford Sounds. De eerste twee dagen was een prachtige tocht met verschillende stops om van de natuur te genieten en zeehonden, zeeleeuwen en pinguïns te spotten.

De laatste dag zijn we over gestapt op de Kiwi-bus om naar de Milford Sounds te gaan. Anders dan wat de naam suggereert is het eigenlijk een fjord, tijdens de vorige ijstijd uitgesleten door een gletsjer en nu gevuld met zeewater doordat het ijs uit de ijstijd gesmolten is. Een sound is een rivierbedding dat opgevuld is met zeewater. Het grote verschil zijn de wanden van een fjord en een sound. Fjorden hebben veel stijlere wanden van 500-800 meter hoog en de meren kunnen wel 300 meter diep zijn. Terwijl de wanden van een sound veel minder stijl omhoog gaan. Ze zijn uitgesleten door rivieren.. Helaas regende het de hele dag waardoor de bootcruise over het meer letterlijk in het water viel en niet te veel te zien was. Aan de andere kant waren er nu heel veel watervallen die gevoed worden door het regenwater. Normaal gesproken zijn er twee permanente watervallen die uitkomen in het meer en nu waren het er tientallen. Gelukkig heb ik hier nog wel een aantal prachtige foto’s van kunnen maken.

Doordat de Milford Sounds omringt zijn door bergen duurde het zo’n drie uur voordat we weer terug waren in Queenstown. Tijdens de busrit hebben we een film gezien over mr. Monroe, het speelt zich af in de jaren zestig. Hij wil met zijn zelf opgevoerde motor naar Amerika om daar een nieuw snelheid record neer te zetten op de zoutvlaktes. Het is een geweldige film over de verschillende culturen van de Amerikanen en Nieuw Zeelanders. Wat uiteraard tot de meest fantastische situaties leiden. Zoals het aan de verkeerde kant van de weg rijden. Een goede tip uit de film: “De bestuurder van een auto moet altijd in het midden van de weg zijn.” Terug in Queenstown was het tijd om de bekende Freg-burger te proberen. Het zou de beste hamburger van Nieuw Zeeland moeten zijn maar ik vond ze niet heel bijzonder. Mensen staan soms twee uur in de rij voor een broodje hamburger! De marketing werkt goed blijkbaar.

Lake Tekapo

Na nog een paar dagen Queenstown ben ik begonnen aan de reis terug naar het noorden. De eerste stop is Lake Tekapo. Wederom weer een prachtig meer, het begint bijna saai te worden zou je zeggen. Hier verbleef ik twee nachten in een prachtige lodge aan de rand van het meer. ’s Avonds een prachtig uitzicht op de opkomende maan boven het meer. Later op de avond ben ik op excursie geweest naar de sterrenwacht om wat meer te leren over de sterren hemel op het zuidelijke halfrond. Met telescopen lieten ze enkele indrukwekkende gebieden in de sterrenhemel zien, zoals een gebied waar nieuwe sterren geboren worden of juist stervende sterren. Hoewel het nog duizenden jaren kan duren voordat de ster daadwerkelijk sterft. Of is ie al gestorven en duur het nog duizenden jaren voor het licht de aarde bereikt? De volgende dag nog lekker een wandeling gemaakt over Mount John. Met prachtig uitzicht over het meer en de omliggende bergen. De volgende dag een prachtige hike gemaakt langs het meer en de Mount John beklommen. Bovenaan de berg was een cafeetje waar ze heerlijke tosti’s verkopen. Tijd dus voor een lunch met een prachtig uitzicht over lake Tekapo.

Christchurch

Na lake Tekapo ging de reis door naar Christchurch. Toen ik daar aankwam was het precies vijf jaar geleden dat de zware aardbeving een groot deel van Christchurch verwoest heeft. Vijf jaar later is het een stad in heropbouw. In grote delen van de stad wordt nog hard gewerkt om de gebouwen op nieuw op te bouwen. In andere delen staan nog steeds gebouwen waar de schade nog duidelijk zichtbaar is. Het geeft een heel apart beeld van de stad om door heen te lopen. Ook de bekende sint Paul Cathedral staat er nog zwaar beschadigd bij. Met een groot hek erom heen geeft dat een erg bedroeft beeld. In totaal heb ik twee dagen door Christchurch gedwaald en rond gewandeld door de Botanical Gardens. Toch maar weer even twee musea meegepakt. De eerste ging over de geschiedenis van Nieuw-Zeeland en de andere was een kunstgalerij. De kunstgalerij is net weer geopend nadat het gebouw vijf jaar geleden beschadigd raakte tijdens de aardbeving. Na de reparaties is het een tijd gebruikt door de lokale overheid. Tussen de schilderijen hingen nog wat werken van een aantal Nederlandse schilders. Erg leuk om te zien trouwens is de gelijkenissen van werken van leerlingen van Rembrand van Reijn en de werken van Rembrand zelf.

Kaikora

Wederom weer een hoogte punt van de reis. Kaikora is ooit begonnen als een plaats waar veel op walvissen gejaagd werd maar jaren geleden is dat gestopt en is de focus verlegd naar de visserij en toerisme. de Kaikora Canion is op sommige plekken wel een kilometer diep waardoor het er vol zit met allerlei verschillende zeedieren. Je kunt er onder andere potvissen en walvissen, dolfijnen, zeehonden en een grote verscheidenheid aan zeevogels spotten. De eerste avond ben ik dan ook op een “Whale Watch” tour geweest, tijdens de tour heb ik een Sperm Whale en een grote groep dolfijnen gezien. De potvis was waarschijnlijk in slaap gevallen terwijl hij zijn longen met zuurstof aan het vullen was. Hij was dan ook niet echt actief. Na ruim een kwartier dook hij weer onder. Op de terug weg kwamen we een grote groep dolfijnen tegen. Wat een vrolijke dieren zijn dat zeg! Heerlijk om ze te zien rond springen en de gekste salto’s te zien maken.

De tweede dag ben ik samen met twee mensen, die ik heb ontmoet in het hostel, een Duits meisje en een Nederlandse jongen,  gaan wandelen langs de kust van Kaikora. Erg gezellig en waar prachtige dingen gezien en genoten van de uitzichten. Tijdens de wandeling kwamen we nog een paarden show tegen. Tijdens de laatste dag in Kaikora heb ik samen met de Nederlandse jongen maar weer eens een kajak tour gemaakt door de Kaikora baai. Erg leuk, ook nu kwamen we weer een paar dolfijnen tegen en zagen we de zeehonden lekker lui op de rotsen midden op zee liggen.

Een gedachte over “Ko wai tō ingoa?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s