Hobbitton en Glow worm caves

Na een gezellige avond in het hostel bij Hot Water Beach was het de volgende dag tijd om richting Waitomo te gaan. Tijdens de busreis hebben we een wandeling gemaakt door Karangahake. Dit zijn voormalige goudmijnen. De sporen van het gouden tijdperk zijn hier nog duidelijk zichtbaar. Zo is de oude spoorlijn nog aanwezig en ook wordt er veel informatie gegeven over de goudmijnen. Ook kun je daar de mijnen bezoeken en als je naar het plafond kijkt kun je glimwormen zien zitten.

Na de wandeltocht zijn we doorgegaan naar Hobbitton, dit is een plaatsje in de Shire waar Bilbo, Frodo en hun familie wonen (uit de boeken van “the Lord of the Rings”). Het is gelegen op een boerderij in Nieuw-Zeeland en werd in 1999 ontdekt door Sir Peter Jackson en zijn crew om een deel van de Lord of the Rings op te nemen.  Voor de films werden de 39 Hobbit-holen tijdelijk gebouwd, in twee verschillende groottes. De kleine holen waren bedoeld om Gandalf nog groter te laten lijken in de films en de grotere voor de Hobbits zodat ze kleiner lijken. Na de opnames zouden alle holen weer afgebroken worden maar toen de winter begon waren er nog 7 intact die niet verder gesloopt konden worden. Het materieel kon niet meer ter plekken komen. Toen het weer beter werd stonden de eerste toeristen op de stoep die graag de filmset wilden bekijken. De familie die de boerderij beheert heeft toen besloten de laatste holen niet te slopen en open te stellen voor het publiek. Toen Peter Jackson in 2009 terug kwam om toestemming te vragen om hier ook voor de Hobbit-films op te mogen nemen werd besloten om het  dorp opnieuw op te bouwen. Maar dan nu permanent, ze zijn zo gebouwd dat de holen minstens 50 jaar mee kunnen. Het park is nu permanent geopend voor toeristen die enkel met een gids door het dorp mogen lopen. Met zo’n half miljoen bezoekers per jaar is dat een mooie inkomsten bron! Al met al was het een erg bijzondere ervaring om door de wereld van the Lord of the Rings te dwalen. Het dorp was groter dan ik verwacht had en doordat het echt ingericht is met waslijnen, hout en echte tuinen is het alsof er echte Hobbits wonen. We hadden de kans om een Hobbit-hol van binnen te bekijken en een foto te maken, in de steil van de Hobbits. Ik voelde me net Gandalf daar, omdat ik natuurlijk m’n hoofd stootte in die kleine Hobbit-huisjes. De tocht door Hobbitton werd afgesloten met een bezoek aan “The Green Dragon”. De plaatselijke pub, waar we konden genieten van een heerlijke Lord of the Rings biertje.

Na het bezoek aan Hobbiton werden we naar Waitomo gebracht om daar de Glowworm Caves te bezoeken. Hier konden we uit verschillende activiteiten kiezen waaronder een vijf uur durende survivaltocht door de grotten. Ik ben echter gegaan voor de wandeltocht dat afgesloten werd door een fluistertocht door de glimwormen grotten. We zaten hierbij in bootjes die met touwen werden voortgetrokken door de glimworm grotten en konden we in stilte genieten van deze wondere wereld. De grotten worden dus verlicht door deze wormen en het lijkt net alsof je door een sterrenhemel gaat.